Mijten
>> Bijvoorbeeld meelmijt of schimmelmijt
Uiterlijk: | ||
► | Mijten zijn licht van kleur, ca 0,04 cm lang, lange haren aan lichaam en poten | |
► | Meelmijten hebben een kleurloos lichaam; hun poten variëren van lichtgeel tot roodbruin | |
Ontwikkeling: | ||
► | Meelmijt: totale ontwikkelingsduur van ei tot imago bij 18 tot 22°C is 17 dagen; bij 10 tot 15°C 28 dagen en bij 5°C nog langzamer (nl. 140 dagen) | |
► | Schimmelmijt: ontwikkelingsduur 2 tot 3 weken bij 23°C en een relatieve luchtvochtigheid van 87% (bij minder dan 60% staat de ontwikkeling van de schimmelmijt zelfs stil; evenals bij een temperatuur boven 30°C | |
Leefwijze: | ||
► | Bij voorkeur temperatuur ca 25°C en een hoge relatieve luchtvochtigheid tot 100% | |
► | Komen voor op allerlei producten van plantaardige en soms dierlijke herkomst | |
Schade/overlast: | ||
► | Aanwezigheid van mijten verhindert de kwaliteit en/of de waarde van de voorraad producten vanwege de vervuiling die de mijten veroorzaken | |
► | Mijten kunnen in woningen door allergische klachten zorgen | |
► | TIP: Veeg een klein beetje meel bij elkaar en strijk het glad. Als het oppervlak na verloop van tijd weer 'ruw' wordt, dan is dat een aanwijzing voor de aanwezigheid van mijten | |
Wering: | ||
► | Voorraden niet te lang bewaren, koel en droog opslaan | |
► | Producten die in minder goede staat verkeren en aangetaste voorraden vernietigen | |
► | Opslagruimten (industrie) schoon en vooral droog houden | |
► | Zorg voor een goede ventilatie, zo mogelijk ook in de voorraad | |
Preventie: | ||
► | Voorraden in goed afsluitbare verpakkingen bewaren | |
► | Geen onafgesloten voorraden in keukenkastjes laten staan | |
► | Luchtvochtigheid in de keuken zo laag mogelijk houden (het liefst lager dan 60%) |
Voor een goede bestrijding, bel Wespro: (073) 532 0744 of kijk hier voor meer contactinformatie.